Jeże admin  

Jeż pigmejski – przeczytaj, zanim kupisz

Jeż pigmejski cieszy się rosnącą popularnością na całym świecie, w tym także w Polsce. Zanim jednak zdecydujemy się na kupno iglastego przyjaciela, musimy poznać kilka podstawowych faktów na jego temat.
1. Cena.
Ceny jeży pigmejskich pochodzących z profesjonalnych hodowli zaczynają się od 300 złotych i jest to minimalna kwota, za jaką powinniśmy kupić nowego pupila. Niższe ceny jeżyków niosą za sobą ryzyko, iż urodziły się one w pseudohodowlach. Zakup jeża z profesjonalnej hodowli daje nam pewność, że jeżyk jest pozbawiony wad genetycznych (np. syndromu WHS) oraz że nie pochodzi z chowu wsobnego (rodzice jeża nie są spokrewnieni).
2. Godziny aktywności jeża.
Jeże są zwierzętami nocnymi, co oznacza, że godziny ich największej aktywności przypadają na późny wieczór i noc. Jeśli planujemy kupno jeża dla dziecka, powinniśmy wybrać jeża nieco starszego, np. dwuletniego. Starsze jeże budzą się wcześniej niż młode.
3. Terrarium zamiast klatki.

Gdzie kupić papugę?

Dla ciepłolubnego jeża klatka nie jest dobrym rozwiązaniem, musimy więc przygotować terrarium – i to nie małe. Minimalne wymiary to 100x40x40cm. W terrarium musi się znaleźć kołowrotek, który umożliwi jeżykowi nocne bieganie, o ile oczywiście nie zdecydujemy się na puszczanie jeża po pokoju. Doskonała informacja: jeże nie gryzą kabli!
4. Temperatura.
Optymalna temperatura w terrarium jeża to 25°C (minimalna – 22°C). W jej utrzymaniu pomogą nam np. ceramiczne emitery ciepła podłączone do termostatu czy maty grzewcze.
5. Jedzenie.
Podstawą żywienia jeża pigmejskiego powinna być dobrej jakości karma dla kociąt, nie zawierająca mięsa oddzielanego mechanicznie, mączki kukurydzianej i soi. Zawartości poszczególnych składników odżywczych w karmie (w przeliczeniu na suchą masę) to: max. 35% białka, max. 15% tłuszczu i min. 2% błonnika. Przed podaniem karmy koniecznie należy się upewnić czy jej kawałki nie są za duże dla jeża! Dla bezpieczeństwa można je pokruszyć na mniejsze, bądź zamoczyć w wodzie (przez 10 minut, następnie wodę odlać).